Vaak is het moeilijk om te weten op welk woord je moet zoeken. NANDA-I, NOC en NIC gebruiken vaak verschillende woorden voor hetzelfde/op elkaar gelijkende woorden en als je dat niet weet, dan zul je niet alle NNN-items vinden waar je naar wilt/moet zoeken. Om je te helpen hebben we het concept “Koppelwoorden” bedacht. Als je op een woord zoekt dan zal er ook gezocht worden naar alle opgegeven Koppelwoorden. Als je op “diabetes” zoekt dan zal Chiron je ook de resultaten laten zien van de koppelwoorden: “bloedglucose”, “suiker en “insuline”.
Als je naar de resultaten van het zoeken kijkt dan zie je dat deze koppelwoorden nodig zijn om alle NNN-items over diabetes te vinden. Chiron heeft zelf een lijst met koppelwoorden, maar je kunt ook je eigen koppelwoorden toevoegen. Dit doe je door in het Analyseer scherm op de menu knop “Beheer” te klikken.
In het beheer scherm zie je dat je je eigen koppelwoorden kunt beheren (tabblad Koppelwoorden) en dat je kunt kijken welke koppelwoorden Chiron heeft (tabblad Chiron Koppelwoorden). In het tabblad Koppelwoorden kun je eenvoudig koppelwoorden toevoegen, verwijderen en aanpassen. De kolom “Taal” staat standaard op de waarde 0 (de Nederlandse taal), maar je kunt ook Engelse koppelwoorden maken en dan als taal 1 invullen (Chiron is tweetalig, zowel in de schermen als in de databank). Hierboven zie je een voorbeeld voor koppelwoorden die te maken hebben met “reuma”. Dus als je op “reuma” zoekt dan krijg je ook de andere woorden als resultaat te zien. Dit is echt nodig want het woord “reuma” komt maar één keer voor in NNN.
Nu zijn koppelwoorden slim, d.w.z. als je op “artritis” zoekt dan krijg je dezelfde uitkomst als of je op “reuma” zoekt. Dit komt omdat standaard koppelwoorden twee kanten op werken: zoek je op “reuma” dan zoek je op “artritis”. Zoek je op “artritis” dan zoek je ook op “reuma” en “reuma” zoekt ook op “osteoporose”…
In ons beheer scherm zien we het koppelwoord ”#kat” en “dier”. Het hekje (#) heeft hier een speciale betekenis. Het maakt een eenrichtingskoppelwoord: als ik zoek op “kat” dan zal ik ook zoeken op het woord “dier”, maar als ik zoek op het woord “dier” dan zal Chiron niet zoeken naar het woord “kat”.
We zien aan het koppelwoord “reuma” en “^weke” dat je ook in de koppelwoorden jokers mag gebruiken. Het “^” teken staat voor het te zoeken woord moet beginnen met de tekens “weke” (en dus hier zoeken we naar de “weke delen”).