5.5.2. Macro’sAls je zoekt op woorden dan zie je vaak dat er ook woorden gevonden worden die je niet wilt hebben. Deze kun je uitsluiten door gebruik te maken van het ‘-’ teken in het zoekproces. Om het leven te veraangenamen kun je macro’s maken en die een naam geven. Een macro scheelt een hoop typewerk en maakt het mogelijk complexe zoekopdrachten eenvoudig uit te voeren. Ook voor macro’s heb je de mogelijkheid je eigen macro’s te maken of die van Chiron te gebruiken. In het “Beheer” venster:
Klik je op (MEMO) naast de macro “reuma” dan verschijnt het bewerk venster:
We zien dus als we zoeken op “#reuma” in het Analyseer scherm (het hekje # geeft aan dat we de macro reuma moeten uitvoeren) we zoeken op het woord “reuma” (en alle gedefinieerde koppelwoorden voor “reuma”), we zoeken op alle woorden die beginnen met “bot”, we zoeken naar het woord “spier” en het woord “gewricht” en het woord “pees” en “pezen”, maar dat we niet willen zoeken op woorden met “botst” en “botulisme”. Zoeken we in het Analyseer venster op “#reuma” dan krijgen we:
Vraag je je af hoe we tot deze woorden zijn gekomen? Ga eens naar onderstaande website en lees de inhoud, markeer de woorden en je zult tot dezelfde macro komen:
Je snapt dan ook meteen de macro “reumaklacht” deze zoekt op de woorden “pijn”, “vermoeid”, “stijf” en “moeheid”. Je zou dus voor allerlei specialismen mooie macro’s kunnen maken en mensen helpen om snel NNN-items te vinden die iets vertellen over hun vakgebied.
|