Chiron Zorgplanner

267

Verpleegkundige diagnoses

565

Verpleegkundige interventies

540

Zorgresultaten

Chiron is het eerste (Nederlandse) softwarepakket waarmee de NANDA-I, NOC en NIC (NNN) classificaties in hun onderlinge samenhang kunnen worden gebruikt. Hierdoor is het langdurig zoeken en bladeren in de boeken verleden tijd. Feitelijk is met Chiron de belofte ingelost dat NNN geautomatiseerd toegepast kan worden in het elektronische dossier. Het stelt je in staat om het verpleegkundig proces toe te passen met als resultaat verpleegplannen van je eigen patiënt/casus. Met een geavanceerde diagnostische functie kun je snel en efficiënt in de classificaties zoeken. Je gebruikt de gegevens uit de anamnese om zo met Chiron inzicht te krijgen in de mogelijke verpleegkundige diagnosen. Zo kun je zoeken hoe bepaalde gegevens voorkomen in de bepalende kenmerken en/of de samenhangende factoren. De links tussen NANDA en de NIC en NOC zijn ingebouwd en zijn deze zelfs uit te breiden (al moet je hier wel voor uitkijken omdat je die keuze zult moeten onderbouwen).

NNN


Chiron is ontwikkeld ten behoeve van de verpleegkundige praktijk en het verpleegkundig onderwijs voor MBO, HBO en Masteronderwijs. Daartoe zijn enkele casussen als voorbeeld ingebouwd die door de docent kunnen worden uitgebreid. Door het verzamelen van de selecties van de studenten kan in een overzicht (Statistics) getoond worden welke diagnosen, interventies en zorgresultaten de studenten relevant hebben gevonden. Op basis van die keuzen kan de kennis verder verdiept worden in de groepsdiscussie.

Op een rijtje:

  • In Word-documenten kan een anamnese, rapportage van patiënten en casussen worden aangemaakt. In de anamnese is het verpleegkundig proces als sjabloon aanwezig. Zo kun je tot een lijst met activerende gegevens en een probleemlijst komen. Met deze gegevens ga je in de NANDA classificatie zoeken naar de mogelijke diagnosen (differentiaaldiagnosen). Uniek is dat je kunt kiezen tussen de NANDA-I taxonomie en de gezondheidspatronen van M. Gordon.
  • Als docent kun je de studenten opdrachten geven om zodoende de classificatie goed te leren kennen. Zodoende krijgt de student grip op de ‘body of knowledge’ en leert men de classificaties goed kennen.
  • Met de gekozen diagnosen is de link met NOC en NIC snel en gemakkelijk gelegd. Omdat je snel overzicht hebt, kun je een betere keuze maken in de relevante zorgresultaten en interventies.
  • De gekozen diagnosen, verpleegkundige interventies (meerdere keuzen mogelijk) en zorgresultaten (ook meerdere keuzen mogelijk) worden in een Word-document of een RTF-document uitgevoerd. Dit document kan in een elektronisch dossier worden gezet.
  • Chiron Zorgplanner bestaat al sinds 2002 en wordt ook gebruikt voor scholing/training in goed verpleegkundig redeneren. Zowel voor eenvoudig gebruik (het leren kennen van de classificaties) tot en met het verpleegkundig redeneren door verpleegkundig specialisten is met Chiron mogelijk.
  • Kijk naar onze video’s en als je interesse hebt: vraag een proefversie aan. Je kunt ons altijd bellen of mailen met vragen. We geven ook graag een demo voor groepen. Je kunt ons ook inhuren voor een cursus (gebruik van Chiron en Verpleegkundig redeneren).
  • Chiron Zorgplanner is een Verpleegkundig Patiënten Dossier voor al je dagelijkse werkzaamheden.
  • Automatiseren van NANDA-NOC-NIC leidt tot verdieping in de kennis in die classificaties.
Bekijk onze handleiding over de Chiron Zorgplanner.

De eerste VPD (Verpleegkundig Patiënten Dossier) van Nederland.

Chiron was een centaur (half-mens, half paard) uit de Griekse mythologie. Chiron was een zoon van Kronos en Philyra en de leermeester van o.a. Asclepius, de god van de geneeskunde. Chiron onderscheidde zich van andere centauren door zijn wijsheid en zijn kennis van de geneeskunst. 
We beogen met dit programma de verpleegkundige beroepsgroep een vraagbaak te bieden op het gebied van de verpleegkunde. Chiron is een elektronische bundeling van:
    · NANDA-I: Verpleegkundige diagnoses en classificaties 2021-2023. Vertaling van de 12e Engelstalige editie, isbn 9781684204540;
    · NIC: Verpleegkundige interventies, 5e druk, isbn 9789036824729;
    · NOC: Verpleegkundige resultaten, 4e druk, isbn 9789036824705. 

De software werkt onder elke MS-Windows versie (zie ook Apple en iOS, Android en Chromebook) en kun je alleen gebruiken na ontvangst van een code (zie Installatie video). Voor het testen kun je een code aanvragen voor de duur van 30 dagen. Wil je Chiron gaan gebruiken na die 30 dagen: nadat je betaald hebt, verstrekt MedIctcare de codes voor de gebruiksduur van één jaar.

Wil je de software kopen/uitproberen:
Stuur een mail naar licentie@medictcare.nl

Heb je meerdere computers of krijg je een nieuwe computer: geen probleem op verzoek kun je een nieuwe registratie code krijgen (hebben we natuurlijk wel de Windows code nodig van je computer of je Persoonlijke Code).

Versies/manieren om Chiron te downloaden: 
· Windows software-installatieprogramma downloaden (deze manier heeft de voorkeur).
· Een zip versie van het programma kun je hier downloaden (als je geen software mag installeren dan kun je dit proberen).
· Alleen de Chiron.exe downloaden (handig als je een update wilt uitvoeren, probeer echter niet Chiron te installeren met de Chiron.exe, voor een goede installatie heb je meer nodig).

Chiron Zorgplanner

Om je op gang te helpen zijn er twee videos over de Installatie en Registratie van de Chiron Zorgplanner. Voor meer hulp kijk onder de Help menu van de navigatie bar. Ook kun je in de navigatie bar onder Video diverse demo's zien van hoe Chiron is te gebruiken.

Laatste update: 9-6-2024.

          Email

            info@MedIctcare.nl

Telefoon

+31 24 2140066

Kamer van Koophandel

75582147